Heb jij je wel eens afgevraagd wat er mis met je is? Na de zoveelste destructieve relatie of die onbeschikbare potentiële liefdespartner met bindingsangst of verlatingsangst?

Weet nu dat in die gevallen, er altijd al een dieperliggende oorzaak was voor al dat relatie leed. Waar gevoelens van leegte, onmacht, verdriet en frustratie waarschijnlijk de boventoon voerden.

Mogelijk heb jij je hier dan ook jarenlang, onterecht voor veroordeeld en geschaamd.
Niet gek is het dan ook dat jouw opluchting groot is als je erachter komt dat er dus helemaal niks mis met jou is. Nooit geweest ook.

Maar dat jij wel als reactie emotionele verwaarlozing of ander trauma in de kindertijd door een negatieve bril naar jezelf en naar de wereld bent gaan kijken.

Codependentie betekent letterlijk mede afhankelijkheid. Het is een reactie op trauma in de kindertijd. Kinderen die codependent gedrag vertonen, stemmen onbewust af op de gevoelens en behoeftes van de omgeving om nare eigen gevoelens niet te hoeven voelen. Hierdoor maakt het kind zich vroeg in de jeugd mede afhankelijk van ouders of de omgeving om zo liefde, aandacht en erkenning te krijgen.
Het kind leert dat liefde afhankelijk is van iets wat je doet of wat je juist 
niet doet. Codependentie is ‘overlevingsstrategie’ en het wordt schadelijk wanneer het lange tijd wordt ingezet. Het veroorzaakt problemen bij het voelen van eigen emoties en grenzen, het versterkt een negatief zelfbeeld en het leidt tot problemen in gedrag.

De behoefte aan liefde, erkenning en aandacht buiten jezelf wordt dan ook een patroon wat later wordt herhaald in relaties. Zoals in je jeugd, zal je voor de liefde wederom hard je best gaan doen bij partners die emotioneel niet beschikbaar voor je zijn. Je blijft dan werken voor iets wat telkens net buiten handbereik blijft. Daarmee lijkt Codependentie de voedingsbodem te zijn voor het ontwikkelen van een Relatieverslaving, Bindingsangst, Verlatingsangst en draagt het zelfs bij aan het krijgen van een Burn-Out. 

De ontdekking of Codependentie een rol heeft gespeeld bij problemen in jezelf en in jouw relatie(s) geeft je de mogelijkheid om het patroon zelf eindelijk te doorbreken. Dit is belangrijk om een gelukkig en vervuld leven te kunnen gaan leiden. Gelukkig is Codependentie niet iets wat je bent, maar het is iets wat je hebt. En iets wat je hebt, kan worden veranderd. Dat maakt dat jij de controle over jouw leven weer terug kunt gaan pakken.

Ben je benieuwd of jij ook codependent gedrag vertoont? Check dan eens de volgende
twaalf eigenschappen. Jij

 • Richt je vaak op andermans problemen en behoeften
 • Hebt (een) moeizame relatie(s)
 • Voelt je verantwoordelijk voor de stemming of pijn van mensen die dichtbij je staan
 • Hebt moeite met grenzen stellen
 • Toont niet zo gemakkelijk je echte emoties
 • Vergelijkt je regelmatig met anderen en je denkt dat je minder bent of het minder goed doet dan die ander
 • Bent bang om mensen boos te maken of ze teleur te stellen
 • Zorgt voor anderen maar je zet jezelf daarvoor aan de kant
 • Schaamt je over jezelf of je voelt je vaak schuldig
 • Voelt je soms leeg of eenzaam ook in gezelschap
 • Bent bang dat mensen je afwijzen of verlaten als jij jezelf echt laat zien
 • Bent vaak waakzaam en alertheid

Wil je Codependentie Patronen gaan doorbreken dan is het van belang dat jij alsnog zorg gaat dragen voor de onbewust weggestopte gevoelens die vroeger te pijnlijk waren voor het kind om te dragen. Vanwege de complexiteit van het thema kan extra begeleiding en ondersteuning door een therapeut die goed bekend is met de dynamiek, zeer wenselijk en helend zijn.

🚩 De opleidingen en trajecten van het instituut zijn zo ingericht dat jij je met gerichte aandacht en ondersteuning het overleven en het zoeken kan gaan staken. Om de rust te vinden in jezelf en vanuit daar liefde te kunnen gaan geven én ontvangen.


🚩 De Herstellen van Codependentie in 12 stappen Opleiding is er voor jou als jij jezelf duurzaam wilt bevrijden van alles wat fijne relaties nu nog tegenhoudt. Een werkelijke bevrijding voor de Ziel, het lichaam en de Geest. En een verdieping voor alle relaties die je aangaat, vanaf nu en in de toekomst.

🚩 De Codependentie Opleiding voor Professionals laat je als Zorgverlener excelleren op het gebied van Codependentie Herstel. Want de vraag naar goede Codependentie Begeleiding is hoog. De ervaring die je opdoet in de opleiding, kun je prachtig integreren in een eigen praktijk, werkplek of (yoga) practice. 

🚩Het individuele  VIP traject is fijn als jij al bekend bent de problematiek en al met jezelf aan de slag bent gegaan. Via deze weg kan jij dan met meer diepgang en toch versneld werken aan waar waar jij naar verlangt. VIP Therapie werkt uitstekend voor mensen die vastberaden zijn te herstellen van Codependentie en die gezonde relaties willen gaan aantrekken.

Het doorbreken van codependentie patronen is een complex en intensief proces. Zoek daarom deskundige hulp en begeleiding. Het vraagt van jou veel discipline en doorzettingsvermogen.

Maar het resultaat is het meer dan waard. 

Maak je liever eerst een persoonlijke afspraak met mij of heb je vragen over mijn dienstverlening?

Vul dan hieronder je gegevens in en ik neem contact met je op.

6 + 8 =

Wat doet het Instituut?

Het Instituut voor Codependentie is voor mensen die individueel of in kleine groepen met gelijkgestemden willen werken aan het loskomen van ongezonde Codependentie Patronen, Bindingsangst & Verlatingsangst en Relatieverslaving. Het mooie van dit Instituut is dat de mensen die zich aanmelden vaak dezelfde diepe verlangens en dromen delen. Dat is niet alleen heel fijn, het schept meteen ook ruimte voor begrip en (h)erkenning.

 

Wat is Codependentie

Codependentie is een reactie op trauma. Het is een veel voorkomende oorzaak van diverse problemen en conflicten die wij in onze intieme relaties, in vriendschappen en in werkrelaties ondervinden. Ongezonde gedrag en denkpatronen zijn vaak jarenlang onbewust ingezet. Waardoor de meeste codependents een lange eenzame weg hebben moeten bewandelen. Een weg vol onbegrip, zelftwijfel, destructieve relaties, verwarring en intense emoties. Tot nu.

 

Wat is relatieverslaving?

Relatieverslaving betekent dat emotioneel onbeschikbare partners worden aangetrokken in relaties waar men juist zo op zoek is naar de liefde en erkenning bij de ander. Onbewust herhalen mensen in deze het onveilige hechting patroon uit de kindertijd. Tervergeefs wordt liefde en erkenning dan ook ‘nagejaagd’. Waar de ene partner zich zal terugtrekken na fijne momenten samen, zal de ander juist de achtervolging inzetten. Relatieverslaving  is moeizaam, verdrietig en vooral uitputtend.

Vind je dit interessant?

Deel dan het artikel met jouw netwerk!