Heidi Schouten is Psychodynamisch Therapeut, familieopsteller en docent. In 2017 heeft ze het Instituut voor Codependentie opgericht vanuit haar ervaringsdeskundigheid met (complex) trauma in de kindertijd en de diepe impact hiervan op haar eigen persoonlijke relaties.

Wat zegt Heidi zelf over het Instituut? 
Onze missie is om de (innerlijke) wereld en relaties  een stukje veiliger te maken. En daarvoor moest ik bijna 25 jaar geleden ook zélf naar binnen. Om aan te kijken wat daar verantwoordelijk bleek te zijn voor mijn eigen hobbels in relaties. Waar ik nu overigens wel een boek over kan schrijven;)

Destructieve Relaties
Toen ik 24 jaar was ontmoette ik een man die mijn leven drastisch zou veranderen. Want ook hij bleek verre van beschikbaar. Keer op keer leken hij en ik er niet in te slagen als het ging om echte intimiteit in een veilige verbinding. Zowel afstand als nabijheid waren voor ons beiden niet te doen.   

Bindingsangst en Verlatingsangst
Van buiten leek ik die sterke, positieve en alles aankunnende vrouw. Terwijl er van binnen een klein meisje zich angstig en alleen voelde. En die maar bleef schreeuwen om aandacht. Om maar niet geclaimd óf verlaten te hoeven worden. 

Wat ik toen ben gaan doen veranderde mijn leven.
Want ik ging aan de slag met mezelf. En ik  ‘dacht’ na 3 jaar therapie dat ik wel klaar was met het ontwikkelen van een gezonde relatie met mezelf. Tot dat mijn eigen dochter werd geboren in 2009 en daarna ook een nieuwe relatie volgde.

En dáár begon mijn echte reis naar binnen. Een reis die heeft gemaakt tot wie ik vandaag ben geworden. 

De opleiding tot Psychodynamisch Therapeut
aan de Academie voor Psychodynamica  kwam op mijn pad. Dit is een door de SRNO en CPION geaccrediteerde en getoetste HBO opleiding en deze wordt officieel erkend als therapeuten opleiding door de FONG: de overkoepelende beroepsvereniging binnen de Complementaire Zorg.

Na 3 jaar intense jaren van diepe dalen, bleek ik steviger te staan dan ooit. En met die kennis die en ervaring ben ik me verder gaan specialiseren in het begeleiden van  Familieopstellingen.

Opleiding Systemisch Werken
Om mezelf te blijven ontwikkelen volg ik op dit moment de Opleiding tot Familieopsteller bij Madelon Alyssa te Nijmegen. Madelon is zelf opsteller en trainer en op haar beurt weer opgeleid door Elmar Hendrix (docent aan het ISVW en auteur) en oa. bekend van het opleiden van Els van Steijn (auteur boek de Fontein).

Beroepsvereninging
Sinds 2018 ben ik als aspirant lid aangesloten bij de Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijzen, VBAG. Ook sta ik in het register van Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg, het RBCZ. Ook staan de Codependentie Programma’s als Opleiding geregistreerd bij het CRKBO, hét register voor kort Beroepsonderwijs in Nederland. 

KvK 69482373 |  BTW ID 001872755B95 | Licentienummer 200057S.

Vooralsnog worden mijn sessies en trainingen níet vergoed door zorgverzekeraars, wel zijn er vaak andere vergoeding mogelijkheden. Wil jij weten of deze voor jou gelden? 

Neemt dan hier eens vrijblijvend contact met mij op.

 

WAT ANDEREN OVER MIJ ZEGGEN

Lieve Heidi, ik ben je zo dankbaar! In een korte tijd heb ik met jou zoveel bereikt, wat mij in geen 35 jaar gelukt is. Dank dat je hierin ondersteunt en begeleid, ik voel ook echt dat je oprecht dit werk doet.

Anneke – Tussentijdse Evaluatie VIP Traject 2020

Door de therapie besef ik dat ik enorm gegroeid en veranderd ben. De begeleiding van Heidi heeft echt mijn verwachtingen overtroffen.

Kim – VIP Traject 2020

Ik ben dankbaar voor de sessies met Heidi omdat zij de diepere lagen in mij aanraakt. Waardoor ik echt voel dat de energie weer kan stromen in mijn lijf. Ik ben er super blij mee.

Paul – Individuele Therapie 

Het traject wat ik bij Heidi doorlopen heb is ontzettend bijzonder en inspirerend geweest. We hebben samen in een korte tijd grote stappen gezet. Ik heb zoveel nieuwe inzichten in mijzelf, in mijn verleden en in mijn relaties gekregen. Er waren onderstromen, gedachten en patronen waar ik mij niet van bewust was. Nu ik weet wat die onderstromen zijn en hoe ze zijn veroorzaakt, kan ik (eindelijk) beginnen met de verwerking ervan.  Ik zie nu licht aan het einde van de tunnel en ik meer begrip, liefde en zelfcompassie voor mijzelf ontwikkeld.

Victoria –  3 daagse VIP Workshop

Ik heb met Heidi een soort van reis mogen maken. Door diepe dalen naar die top met een stuk minder bagage en met een prachtig uitzicht. Ik vind het erg bijzonder dat ik dit nu mag ervaren.

Krista – VIP Traject 2020

Ik ben zo blij dat ik met mezelf aan de slag ben gegaan. Door mijn probleem te erkennen kon ik met profesionele hulp e.e.a. gaan doorbreken. Dat was bevrijdend voor me. Het gaat nu steeds beter en ik heb voor het eerst een gezonde relatie. Wat een wereld van verschil.

Susanne – Jaarprogramma 2019 – 2020

Heidi’s aanpak voor stress gerelateerde klachten is echt heel efficiënt en doeltreffend. Ze heeft ruime ervaring met ons vakgebied en weet de kern te raken als het gaat om persoonlijke ontwikkeling en preventie van verzuim. Een mooie combinatie.

Lokale SNS Bank vestigingen in  Gelderland en Noord Limburg– 2019  (zakelijk)

Bij Heidi voel ik me veilig en vertrouwd. Ik kan steeds meer mezelf zijn. Ik ben zo blij met de stappen die we maken.

Eva – Individuele Therapie 2020

Ben je toch niet helemaal tevreden of heb je een klacht?

Alle VBAG-zorgverleners zijn aangesloten bij een geschillencommissie. 

Ik doe er dan ook alles aan om jou op een goede en respectvolle manier hulp te
bieden. Toch kan het voorkomen dat je ergens niet tevreden over bent. Het zou goed zijn als je de kwestie eerst met mij samen bespreek. Misschien is er sprake van een misverstand en komen we er samen uit als je kenbaar maakt waarover je ontevreden bent of wat je anders wilt. 

Is het moeilijk je ongenoegen mondeling te uiten? Probeer het mij dan schriftelijk voor te leggen. Mogelijk ontstaat er op deze manier een opening om met elkaar te praten en het probleem de wereld uit te helpen. Meestal lost een goed gesprek met mij jouw probleem of onvrede echt wel op is mijn ervaring. 

Als we er toch samen niet uitkomen

Check dan hier de vervolgstappen om jouw klacht alsnog goed af te kunnen handelen via de website van de VBAG.

 

Mijn specialisaties

CODEPENDENTIE

Codependentie is een veel voorkomende oorzaak van de diverse problemen en conflicten die wij in onze huidige intieme relaties, vriendschappen en werkrelaties ondervinden.
Codependentie is een overlevingstrategie als reactie op (onzichtbaar) trauma in de kinderjaren. Ongezonde gedrag en denk patronen worden vervolgens onbewust ingezet, waardoor de meeste codependents  eerst een lange moeizame weg bewandelen vol onbegrip, zelftwijfel, destructieve relaties, verwarring en intense emoties.

BINDINGS- EN VERLATINGSANGST 

Bindingsangst en verlatingsangst zijn termen waar mensen makkelijk mee strooien om het gedrag van iemand binnen een relatie aan te duiden. Het is echter een zeer complexe dynamiek als gevolg van een onveilige hechting in de kinderjaren.

Als Binding- en Verlatingsangst deskundige ben ik gespecialiseerd in de problematiek die ten grondslag ligt aan de meeste problemen van mensen in huidige relatie(s). Hierdoor ben ik in staat om zeer goede hulp en begeleiding te bieden aan mannen en vrouwen die er klaar voor zijn en vastbesloten zijn om de liefde toe te laten en de juiste partner aan te trekken.

Wacht niet langer. En kies vandaag nog voor jezelf!