Heb jij wel eens het gevoel dat jij hard moet werken voor de liefde? En lijkt een fijne en stabiele relatie net telkens buiten bereik, wat je ook doet en probeert? En toch kan het, écht.

Want misschien bevind jij je vooral in (een) ongezonde relatie(s) waarin jij afstemt op de stemming en energie van de ander. Je vóelt de ander goed maar je verliest het contact met jouw eigen werkelijke grenzen en behoeftes. Je verliest jezelf.

Angst
Wat een ongezonde relatie vooral kenmerkt is dat partners gedreven worden door een angst voor ‘te veel’ liefde (gevoel van verstikking) óf door een angst voor tekort aan liefde
(gevoel van verlating). We spreken dan van een bindingsangst of verlatingsangst dynamiek waarbij hoge pieken worden afgewisseld door diepe dalen in de relatie en in de emoties van beide partners. De vaak onvoorspelbare en wisselende en behoefte aan nabijheid en afstand zorgen daarnaast voor veel onrust, obsessieve gedachten en drang om de andere partner te willen controleren en veranderen. 

Bindingangst en verlatingsangst
Wanneer er sprake is van bindingsangst of verlatingsangst in een relatie, ontbreekt het bij partners aan een fundamenteel vertrouwen in de eigen gevoelens én in die van de ander.  Ook missen zij vaak de vaardigheden om op een gezonde en tijdige manier de eigen behoeftes en grenzen te uiten die gevoeld willen worden via het fysieke lichaam. Uit angst om de ander te verliezen of om te worden afgewezen, worden fysieke signalen (onbewust) genegeerd.
Ook worden werkelijke behoeftes ingehouden en primaire emoties als boosheid en verdriet onderdrukt. Dit verklaart dan ook de impulsiviteit van handelingen (zoals het ineens verbreken van de relatie) en de emotionele overspoeling bij (één van de) partners op het moment dat de spreekwoordelijke emmer overloopt. Het te lang blijven zitten in een ongezonde relatie kan zelfs leiden tot het krijgen van een Burn-Out omdat men te lang fysieke signalen en grenzen heeft genegeerd.

Gezonde relaties
In gezonde relaties worden daarentegen eigen behoeftes en grenzen zo goed gevoeld en geuit, dat dat beide partners hierdoor vertrouwen ontwikkelen in zichzelf en in elkaar.
Daarbij geldt over en weer dat: ‘jij er voor mij bent als ik je nodig heb én dat jij mij ziet en mijn grenzen respecteert als ik die voel en aangeef’. In gezonde relaties zijn beide partners dus in staat om zichzelf emotioneel te dragen en verantwoordelijkheid te nemen voor de eigen gevoelens. Energetisch gezien voelen deze partners heel goed aan waar ‘zij zelf eindigen en waar de ander begint’. Dit maakt dat er ook bij ruzies en conflicten, met respect naar elkaar kan worden geluisterd en gesproken. Zonder de ander te willen manipuleren, te willen overschreeuwen of te overtuigen.

Relatieverslaving
Mensen met bindingsangst en verlatingsangst komen vaker dan gemiddeld terecht in verslavende relaties. De volgende 10 signalen kunnen erop wijzen dat jij in een ongezonde en
verslavende relatie zit. Want:

 1. Passie en intense gevoelens worden verward met liefde
 2. Je ervaart hoge pieken en diepe dalen in de relatie
 3. Er is die dynamiek van aantrekken en afstoten
 4. Je hebt een overmatige behoefte aan afstand óf
  je voelt je regelmatig verstikt door de ander
 5. Jullie gaan vaak intens in elkaar op in een relatief korte tijd die wordt opgevolgd door periodes van afstand
 6. Er is sprake van jaloezie en wantrouwen
 7. Eigen hobby’s, vriendschappen en interesses verdwijnen naar de achtergrond óf
  jouw persoonlijke activiteiten zonder je partner nemen alle ruimte in
 8. Je hebt vaak behoefte aan bevestiging, dan wel geruststelling door de je partner óf
  je bent overmatig zelfstandig en doet de dingen het liefst alleen
 9. Je blijft te lang in relaties zitten die niet gezond voor je zijn
 10. Je trekt partners aan die emotioneel niet beschikbaar voor je zijn

De oorzaak: een onveilige hechting in de kindertijd  
Voor de oorzaak van een ongezonde relatie dynamiek moeten we terug naar de hechting in de kindertijd. De Britse Psychiater John Bowlby (1907) – de ontwikkelaar van de zgn. hechtingstheorie – stelde onder andere dat wanneer kinderen nare, verwarrende of angstaanjagende gebeurtenissen meemaken, dit van directe invloed kan zijn op de emotionele connectie tussen ouders (vaak de moeder) en het kind.  Door een zgn. onveilige hechtingsstijl als reactie op emotionele verwaarlozing of ander trauma, groeit het kind vaak op tot een volwassene die hierdoor moeite heeft met het begrijpen van de eigen emoties en de gevoelens van anderen. En ook later onderzoek op dit gebied wijst uit dat ongezonde patronen die in de kindertijd zijn ontstaan, een belangrijke invloed hebben op de volwassen relaties van nu.

En toch zijn een onveilige hechtingstijl en traumatische gebeurtenissen geen garantie dat jij ongelukkig blijft in relaties. Integendeel; je kunt je alsnog veilig leren hechten en je vanuit je ware essentie (wie je werkelijk bent) leren verbinden in gezonde relaties.

🚩 De Codependentie Opleiding (12 dagen programma) is er daarom voor jou als jij jezelf ten diepste wilt bevrijden van alles wat je nu nog (onbewust) tussen jezelf en fijne (intieme) relaties en vriendschappen inzet. Want ook relatieverslaving is niets anders dan een manier die je nog onbewust weghoudt van een echte verbinding. De opleiding gaat over het herstellen van die ene verbinding. Niet vanuit trauma maar vanuit het hart. Een verrijking van je leven en een verdieping in gezonde relaties vanaf nu en in de toekomst. 

🚩Het individuele  VIP traject is fijn als jij al bekend bent de problematiek en al met jezelf aan de slag bent gegaan. Via deze weg kan jij dan met meer diepgang en toch versneld werken aan waar waar jij naar verlangt.

Wil je meer informatie of de therapievormen of wil jij jouw vraag of situatie eens aan mij voorleggen? Dat kan vrijblijvend. Laat hieronder je gegevens achter en ik neem contact met je op.

Bron hechtingstheorie: www.weten.site

9 + 9 =

Wat doet het Instituut?

Het Instituut voor Codependentie is voor mensen die individueel of in kleine groepen met gelijkgestemden willen werken aan het loskomen van ongezonde Codependentie Patronen, Bindingsangst & Verlatingsangst en Relatieverslaving. Het mooie van dit Instituut is dat de mensen die zich aanmelden vaak dezelfde diepe verlangens en dromen delen. Dat is niet alleen heel fijn, het schept meteen ook ruimte voor begrip en (h)erkenning.

 

Wat is Codependentie

Codependentie is een reactie op trauma. Het is een veel voorkomende oorzaak van diverse problemen en conflicten die wij in onze intieme relaties, in vriendschappen en in werkrelaties ondervinden. Ongezonde gedrag en denkpatronen zijn vaak jarenlang onbewust ingezet. Waardoor de meeste codependents een lange eenzame weg hebben moeten bewandelen. Een weg vol onbegrip, zelftwijfel, destructieve relaties, verwarring en intense emoties. Tot nu.

 

Wat is relatieverslaving?

Relatieverslaving betekent dat emotioneel onbeschikbare partners worden aangetrokken in relaties waar men juist zo op zoek is naar de liefde en erkenning bij de ander. Onbewust herhalen mensen in deze het onveilige hechting patroon uit de kindertijd. Tervergeefs wordt liefde en erkenning dan ook ‘nagejaagd’. Waar de ene partner zich zal terugtrekken na fijne momenten samen, zal de ander juist de achtervolging inzetten. Relatieverslaving  is moeizaam, verdrietig en vooral uitputtend.

Vind je dit interessant?

Deel dan het artikel met jouw netwerk!