Mensen met bindingsangst of verlatingsangst vinden het lastig om zich kwetsbaar op te stellen en zich volledig open te stellen naar hun partner. Ook geven zij daarbij onvoldoende eigen grenzen aan. Gevoelens en ongemakkelijkheden worden niet meer ‘aangegaan’ zodra de andere partner deze gaat zien. De oorzaak? Een diepgewortelde angst voor afwijzing of angst voor verlating die vaak al is ontstaan in de kindertijd.

Hierdoor zal men vanuit de bindingsangst bepaalde delen van zichzelf gaan onderdrukken en verstoppen. Vanuit de verlatingsangst zal de ander zich gaan vastklampen. Beiden strategieën lijken een en hetzelfde doel te hebben: weg bij de ongemakkelijkheid en weg van de pijn. Terwijl het tegenovergestelde gebeurt. De pijn wordt juist in stand gehouden omdat beide partners vanuit angst blijven handelen, denken en voelen.

Emotionele verwaarlozing
Jezelf wel laten zien in alle kwetsbaarheid is goed te doen als je dit vroeger als kind geleerd hebt. Mensen die echter te maken hebben gehad met emotionele verwaarlozing of ander trauma in de kindertijd, kregen onvoldoende emotionele steun en aandacht van ouders of verzorgers. Hierdoor leert het kind dat het voor veiligheid en liefde moet afstemmen op anderen.
Pijnlijke gevoelens worden afgeschermd en weggestopt. En deze zelfde strategieën worden dan ook herhaalt in volwassen relaties. Vanuit een nieuwe trigger in het heden, kan men ineens vanuit de oude kind wond weer gaan reageren. Door bijvoorbeeld te

🚩Bevriezen –  te herkennen aan fases van gevoelloosheid of complete verstarring
🚩Vechten – je manipuleert, je bent vaak boos of je oordeelt over je partner
🚩 Vluchten – je klampt je vast, je trekt je terug of je verbreekt de relatie

Kenmerken van Bindingsangst kunnen ook zijn dat jij 

  • je partner al gauw als te veel of te verstikkend ervaart
  • het idee van samenwonen of trouwen maar niks vindt, je houdt graag dingen ‘open’
  • oordeelt over je partner. Je richt je dan ook op dingen die je minder leuk of aantrekkelijk vindt
  • vaak twijfelt over je gevoelens voor je partner of de relatie
  • bang bent om je vrijheid te verliezen. Daarom houd jij het liefst de dingen ‘open’
  • een gevoel van ‘afgesneden’ zijn ervaart
  • ook weer de drang naar nabijheid voelt zodra je partner afstand neemt
  • je regelmatig schuldig voelt en schaamt

Mensen met Verlatingsangst
lijken op bewust niveau echt wel intimiteit te kunnen ervaren. Op onbewust niveau zorgt verlatingsangst er voor dat ware intimiteit wel degelijk wordt vermeden. Omdat zij vaak partners aantrekken met bindingsangst. Verlatingsangst zorgt ervoor dat iemand

  • continu bevestiging, aandacht en houvast nodig heeft van die ander
  • de neiging heeft tot claimen en vastklampen
  • last heeft van woede wat meer gericht is op zichzelf dan op de ander
  • het lastig vindt om echt alleen te zijn
  • maar moeilijk de destructieve afhankelijkheidsrelatie kan beëindigen
  • eigen grenzen niet zo makkelijk voelt 
  • zich gemakkelijk aanpast waardoor ze het risico lopen zichzelf te verliezen
  • regelmatig jaloers is en de drang voelt om hun partner te controleren

Bindingsangst en verlatingsangst worden gevoed door de wonden van het innerlijke kind.
Het goede nieuws is dat deze wonden kunnen worden geheeld, waardoor de trekkracht van bindingangst en verlatingsangst afneemt.

Maar hoe dan?
Door alsnog de ongemakkelijke gevoelens die deze angst reactie veroorzaken te doorvoelen en te leren verdragen, ga jij je vrijmaken van angsten, twijfels, onzekerheid en verwarring. Dit doe je door weer contact te leren maken met de onderdrukte gevoelens en behoeftes van jouw innerlijke kind.

Het doorbreken van ongezonde relatie patronen is een complex en intensief proces.Het vraagt om discipline en doorzettingsvermogen. Maar het resultaat is het meer dan waard!

De therapie trajecten van het Instituut zijn daarom zo ingericht dat jij je met toegewijde aandacht en ondersteuning sneller tot de kern komt. En de patronen gaat doorbreken.

🚩De Codependentie Opleiding (12 dagen Programma) is er voor jou als jij jezelf ten diepste wilt bevrijden van alles wat je nu nog (onbewust) tussen jezelf en fijne relaties en vriendschappen inzet. Want ook bindingsangst en verlatingsangst zijn niets anders dan copingstrategiëen om je weg te houden van een echte verbinding.  Dit 12 daagse programma gaat over het herstellen van die ene verbinding. Niet vanuit trauma maar vanuit het hart.


🚩Het individuele 
VIP traject is fijn als jij al bekend bent de problematiek en al met jezelf aan de slag bent gegaan. Via deze weg kan jij dan met meer diepgang en toch versneld werken aan waar waar jij naar verlangt.

Wil je meer informatie over de therapievormen of wil jij jouw vraag of situatie eens aan mij voorleggen?
Dat kan vrijblijvend. Laat hieronder je gegevens achter en ik neem contact met je op.

2 + 11 =

Wat doet het Instituut?

Het Instituut voor Codependentie is voor mensen die individueel of in kleine groepen met gelijkgestemden willen werken aan het loskomen van ongezonde Codependentie Patronen, Bindingsangst & Verlatingsangst en Relatieverslaving. Het mooie van dit Instituut is dat de mensen die zich aanmelden vaak dezelfde diepe verlangens en dromen delen. Dat is niet alleen heel fijn, het schept meteen ook ruimte voor begrip en (h)erkenning.

 

Wat is Codependentie

Codependentie is een reactie op trauma. Het is een veel voorkomende oorzaak van diverse problemen en conflicten die wij in onze intieme relaties, in vriendschappen en in werkrelaties ondervinden. Ongezonde gedrag en denkpatronen zijn vaak jarenlang onbewust ingezet. Waardoor de meeste codependents een lange eenzame weg hebben moeten bewandelen. Een weg vol onbegrip, zelftwijfel, destructieve relaties, verwarring en intense emoties. Tot nu.

 

Wat is relatieverslaving?

Relatieverslaving betekent dat emotioneel onbeschikbare partners worden aangetrokken in relaties waar men juist zo op zoek is naar de liefde en erkenning bij de ander. Onbewust herhalen mensen in deze het onveilige hechting patroon uit de kindertijd. Tervergeefs wordt liefde en erkenning dan ook ‘nagejaagd’. Waar de ene partner zich zal terugtrekken na fijne momenten samen, zal de ander juist de achtervolging inzetten. Relatieverslaving  is moeizaam, verdrietig en vooral uitputtend.

Vind je dit interessant?

Deel dan het artikel met jouw netwerk!