Relatieverslaving betekent niet dat je verslaafd bent aan relaties. Het betekent dat je emotioneel onbeschikbare partners aantrekt waarvan jij onbewust hoopt dat zij jou alsnog de liefde en erkenning zullen geven die je als kind gemist hebt.

Wanneer je als kind leert dat je hard moet werken voor de liefde, erkenning en aandacht van ouders of verzorgers, is de kans zeer groot dat jij dit patroon ook later herhaalt in volwassen relaties. Wanneer je vader en/of moeder emotioneel niet beschikbaar voor je zijn, leer je dat liefde afhankelijk is van iets wat jij doet of iets wat je niet doet. Liefde wordt voorwaardelijk.

Je zal dan ook later in relaties hard je best blijven doen om liefde, aandacht en erkenning te krijgen bij je partner. Dit doe je door

 • Af te stemmen op de gevoelens, gedachten en stemming van je partner (Codependentie
 • Door je te richten op de problemen en pijn van de ander ( het zgn. ‘Redder Syndroom’)
 • Door jouw eigen behoeftes aan de kant te zetten en je aan te passen (Pleasen) – om te voorkomen dat de ander bij je weggaat of je afwijst

Op deze manier blijf je hard werken voor iets wat – als het er op aankomt – buiten handbereik blijft. De relatie wordt een obsessie en een verslaving.

Waar kun je Relatieverslaving aan herkennen?
De volgende signalen kunnen erop wijzen dat jij in een verslavende relatie zit, want

 • Passie en intense gevoelens worden verward met liefde
 • Je ervaart hoge pieken en diepe dalen in de relatie
 • Er is een dynamiek van aantrekken en afstoten
 • Je hunkert telkens weer naar die fijne momenten samen juist wanneer de ander afstand neemt
 • Partners gaan vaak intens in elkaar op in een relatief korte tijd
 • Je bent ook veel met de ander bezig
 • Eigen hobby’s, vriendschappen en interesses verdwijnen naar de achtergrond
 • Je hebt vaak continu behoefte aan bevestiging / geruststelling door de je partner 
 • Je blijft te lang in relaties zitten die niet gezond voor je zijn

Wil je je vrijmaken uit deze ongezonde dynamiek dan is het van belang dat jij alsnog zorg gaat dragen voor de onbewust weggestopte gevoelens die vroeger te pijnlijk waren voor jou als kind om te dragen.

Behandeling
Vanwege de complexiteit van het thema kan extra begeleiding en ondersteuning door een therapeut die goed bekend is met de dynamiek, zeer wenselijk en helend zijn.

🚩De opleidingen en trajecten van het Instituut zijn nl. zo ingericht dat jij je met die extra nodige aandacht en ondersteuning wilt leren om je veilig te verbinden met anderen

🚩 De Herstellen van Codependentie in 12 stappen Opleiding is er voor jou als jij jezelf duurzaam wilt bevrijden van alles wat fijne relaties nu nog tegenhoudt. Een werkelijke bevrijding voor de Ziel, het lichaam en de Geest. En een verdieping voor alle relaties die je aangaat, vanaf nu en in de toekomst.

🚩 De Codependentie Opleiding voor Professionals laat je als Zorgverlener excelleren op het gebied van Codependentie Herstel. Want de vraag naar goede Codependentie Begeleiding is hoog. De ervaring die je opdoet in de opleiding, kun je prachtig integreren in een eigen praktijk, werkplek of (yoga) practice. 

🚩Het individuele  VIP traject is fijn als jij al bekend bent de problematiek en al met jezelf aan de slag bent gegaan. Via deze weg kan jij dan met meer diepgang en toch versneld werken aan waar waar jij naar verlangt.

Terugbelverzoek 
Wil je meer informatie of wil jij jouw verhaal eerst eens met mij delen? Om al direct te kunnen ervaren of ik jou kan helpen? Plan dan gerust een vrijblijvend gratis telefonisch consult in. (max. 15 min)

Wil je direct een afspraak maken of heb je andere vragen over mijn dienstverlening?

Vul dan hieronder je gegevens in en ik neem contact met je op.

5 + 7 =

Bron tekst:
melody beattie – Leef je eigen leven
 www.relatieverslaving.com

Wat doet het Instituut?

Het Instituut voor Codependentie is voor mensen die individueel of in kleine groepen met gelijkgestemden willen werken aan het loskomen van ongezonde Codependentie Patronen, Bindingsangst & Verlatingsangst en Relatieverslaving. Het mooie van dit Instituut is dat de mensen die zich aanmelden vaak dezelfde diepe verlangens en dromen delen. Dat is niet alleen heel fijn, het schept meteen ook ruimte voor begrip en (h)erkenning.

 

Wat is Codependentie

Codependentie is een reactie op trauma. Het is een veel voorkomende oorzaak van diverse problemen en conflicten die wij in onze intieme relaties, in vriendschappen en in werkrelaties ondervinden. Ongezonde gedrag en denkpatronen zijn vaak jarenlang onbewust ingezet. Waardoor de meeste codependents een lange eenzame weg hebben moeten bewandelen. Een weg vol onbegrip, zelftwijfel, destructieve relaties, verwarring en intense emoties. Tot nu.

 

Wat is relatieverslaving?

Relatieverslaving betekent dat emotioneel onbeschikbare partners worden aangetrokken in relaties waar men juist zo op zoek is naar de liefde en erkenning bij de ander. Onbewust herhalen mensen in deze het onveilige hechting patroon uit de kindertijd. Tervergeefs wordt liefde en erkenning dan ook ‘nagejaagd’. Waar de ene partner zich zal terugtrekken na fijne momenten samen, zal de ander juist de achtervolging inzetten. Relatieverslaving  is moeizaam, verdrietig en vooral uitputtend.

Vind je dit interessant?

Deel dan het artikel met jouw netwerk!