Herstellen van Codependentie

NAAR HET VIP TRAJECTNAAR DE OPLEIDING

Jezelf verliezen in ongezonde relaties? Hoe komt dat?

Voor een antwoord op deze vraag moeten we allereerst terug naar jouw kindertijd. Daar ben jij al door (vergeten) nare gebeurtenissen in jouw jeugd, strategieen gaan inzetten die er voor hebben gezorgd dat jij je als kind staande konden houden.  Ondanks de onveiligheid die je als kind voelde, kon je daardoor toch vanuit stress jouw grenzen voelen en jouw behoeftes uiten. Dit deed je waarschijnlijk door co-dependent gedrag in te zetten. Dit als reactie op het (onbewust) onveilige gevoel wat jij ervaarde binnen het gezin waarin je bent opgegroeid.

Wat is Codependentie?

Codependentie betekent letterlijk mede afhankelijkheid. Het is een reactie op (on)zichtbaar trauma in de kindertijd. Om nare gevoelens niet te hoeven voelen, maakte jij je als kind al vroeg in je jeugd mede afhankelijk van ouders of aan jouw omgeving om zo liefde, aandacht en erkenning te krijgen.
Als kind leer je dus al vroeg dat liefde afhankelijk is van iets wat je doet of
niet doet. Liefde wordt voorwaardelijk: door jezelf aan te passen (pleasen) of door goed in te voelen welke stemming jouw vader of moeder had, kon jij het kind zijn waar de omgeving goed op kon reageren.
Zo hadden ze ook vooral geen ‘last’ van jou.

De kans is groot dat deze behoefte aan liefde, erkenning en aandacht buiten jezelf, een patroon is wat later wordt herhaald in relaties. Daarmee lijkt Codependentie de voedingsbodem te zijn voor het ontwikkelen van een Relatieverslaving, Bindingsangst, Verlatingsangst en draagt het zelfs bij aan het krijgen van een Burn-Out. Zoals in je jeugd, zal je voor de liefde weer hard je best gaan doen. Uit angst te worden afgewezen of te worden verlaten.

De ontdekking of Codependentie een rol heeft gespeeld bij problemen in jezelf en in jouw relatie(s) geeft je de mogelijkheid om het patroon zelf eindelijk te doorbreken. Dit is belangrijk om een gelukkig en vervuld leven te kunnen gaan leiden.

Om te kunnen herstellen van Codependentie is het belangrijk dat je de signalen herkent. Om de patronen onder goede begeleiding te kunnen gaan doorbreken. 

Wat is Relatieverslaving? 

Relatieverslaving betekent niet dat je verslaafd bent aan relaties. Wel veroorzaakt het enorm veel liefdes leed waarbij gevoelens van eenzaamheid, verdriet en frustratie meer regel zijn dan uitzondering. Maar wat is het dan precies? En hoe stop je de verslaving? 

 

Gezonde relaties

Als Codependentie Expert en Bindingsangst en Verlatingsangst deskundige ben ik gespecialiseerd in trauma’s die ten grondslag liggen aan problemen van mensen in hun huidige relatie(s). Hierdoor ben ik in staat om zeer goede hulp en begeleiding te bieden aan mannen en vrouwen die er klaar voor zijn en vastbesloten zijn om de liefde toe te laten en de juiste partner aan te trekken.

Mijn kracht als psychodynamisch therapeut zit hem vooral in mijn kernmatige aanpak van het dieperliggende trauma en mijn eigen ervaringdeskundigheid met alle thema’s die met Codependentie samenhangen.

Wil je meer informatie of direct een afspraak maken? 

Onveilige hechting en onverwerkt jeugd trauma

Wanneer we als kind worden bloot gesteld aan negatieve ervaringen, leren we onszelf al vroeg in het leven te beschermen tegen de pijn van die nare ervaring. Ook wanneer je je niet op een gezonde manier kon hechten aan (een van) je ouders omdat ze emotioneel niet beschikbaar voor je waren, leer je op dat moment strategieën aan om de pijn van het gemis van die verbinding niet te hoeven voelen.

Deze overleving strategieën zorgden er destijds voor dat jij je kon afsluiten voor pijn die op dat moment ondragelijk is voor een kind. Maar naar mate we ouder worden en de ervaringen op de achtergrond raken, beseffen we ons niet dat er nog altijd een deel in ons onderbewuste aanwezig is die de nare gebeurtenis of het gemis aan verbinding nog niet heeft kunnen verwerken. De problemen in volwassen relaties zijn hiervoor een goed indicator.

Wie ben ik

Mijn naam is Heidi Schouten en ik ben Integratief Therapeut. Ik ben gespecialiseerd in de gevolgen van trauma in de kindertijd en de impact hiervan op volwassen relaties. Het is mijn passie om mensen in hun kracht te zetten waardoor gezonde relaties kunnen worden aangaan in zowel werk- als in prive situaties.

Wat doe ik
Via individuele therapie sessies en kortdurende effectieve Therapie Trajecten zet ik diverse therapeutische technieken gecombineerd in. Hierdoor kan er heling op een dieper (onbewust) niveau plaatsvinden. Ik werk integratief. Dit  betekent dat er geen vaste manier is om jou je doel te laten bereiken. Zo ontstaat er een aanpak die speciaal bij jou past. Zo krijgen al mijn cliënten en opdrachtgevers een eigen en unieke behandeling op maat.

Werkervaring
Na bijna 20 jaar advies en management ervaring te hebben opgedaan in het bedrijfsleven, heb ik veel raakvlakken met werkgevers en werknemers die een duurzame en gezonde arbeidsrelatie hoog in het vaandel hebben staan. Door mijn jarenlange ervaring als coach en nu als therapeut ben ik in staat om snel tot de kern van het probleem te komen. Hierdoor sluit een therapie traject naadloos aan bij werknemers die bezig zijn met
re-integreren nadat ze bijvoorbeeld Burn-Out zijn geraakt.
Of die juist een Burn-Out of terugval willen voorkomen.

Klik hier om een  kennismaking sessie in te plannen.

Ik ben aangesloten bij

de Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijzen, VBAG. Ook sta ik in het register van Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg, het RBCZ.

KvK 69482373 |  BTW ID 001872755B95 | Licentienummer 200057S.

Studie

Ik studeer aan de Academie voor Psychodynamica; dit is een door de SRNO en CPION geaccrediteerde en getoetste HBO opleiding en deze wordt officieel erkend als therapeuten opleiding door de FONG: de overkoepelende beroepsvereniging binnen de Complementaire Zorg.

WAT ANDEREN OVER MIJ ZEGGEN

Lieve Heidi, ik ben je zo dankbaar! In een korte tijd heb ik met jou zoveel bereikt, wat mij in geen 35 jaar gelukt is. Dank dat je hierin ondersteunt en begeleid, ik voel ook echt dat je oprecht dit werk doet.

Anneke – Tussentijdse Evaluatie VIP Traject 2020

Door de therapie besef ik dat ik enorm gegroeid en veranderd ben. De begeleiding van Heidi heeft echt mijn verwachtingen overtroffen.

Kim – VIP Traject 2020

Ik ben dankbaar voor de sessies met Heidi omdat zij de diepere lagen in mij aanraakt. Waardoor ik echt voel dat de energie weer kan stromen in mijn lijf. Ik ben er super blij mee.

Paul – Individuele Therapie 

Ik heb met Heidi een soort van reis mogen maken. Door diepe dalen naar die top met een stuk minder bagage en met een prachtig uitzicht. Ik vind het erg bijzonder dat ik dit nu mag ervaren.

Krista – VIP Traject 2020

Ik ben zo blij dat ik met mezelf aan de slag ben gegaan. Door mijn probleem te erkennen kon ik met profesionele hulp e.e.a. gaan doorbreken. Dat was bevrijdend voor me. Het gaat nu steeds beter en ik heb voor het eerst een gezonde relatie. Wat een wereld van verschil.

Susanne – Jaarprogramma 2019 – 2020

Bij Heidi voel ik me veilig en vertrouwd. Ik kan steeds meer mezelf zijn. Ik ben zo blij met de stappen die we maken.

Eva – Individuele Therapie 2020

Wat een opluchting! Eindelijk vond ik iemand die mij echt snapt en begrijpt. Nu snap ik mezelf eindelijk ook. 🙂 

Fleur – VIP Therapie Traject 2020

Heidi’s aanpak voor stress gerelateerde klachten is echt heel efficiënt en doeltreffend. Ze heeft ruime ervaring met ons vakgebied en weet de kern te raken als het gaat om persoonlijke ontwikkeling en preventie van verzuim. Een mooie combinatie.

Lokale SNS Bank vestigingen in  Gelderland en Noord Limburg– 2019  (zakelijk)

Het is jouw recht om gelukkig te zijn. In gezonde relaties. Zet nu die stap.