Omdat veel geboden zorg bij Burn-Out nog altijd de symptomen bestrijdt en niet de dieperliggende (onbewuste) lagen in de persoonlijkheid aanpakt, blijven veel mensen vaak onnodig lang hangen in zware emoties, lichamelijke ongemakken, extreme vermoeidheid klachten en overprikkeling.
De uitzichtloosheid wordt daarnaast bevestigd door terugkerende klachten, wat maakt dat er diepe deuken ontstaan in het toch al zo broze zelfvertrouwen. Dit verklaart mede de toename van angsten en chronische spierspanning in het lijf.

Veel zorgverleners zijn zich onvoldoende bewust van het feit dat voor het echte herstel moet worden gekeken naar de diepere lagen van de persoonlijkheid. Om daar tot de ontdekking te komen dat een cocktail van persoonlijke eigenschappen, gedragingen en onbewuste overleving strategieën de werkelijke boosdoener is van al dat Burn-Out leed.

De oorzaak én de oplossing van een Burn-Out is dus te vinden in de combinatie van (onbewuste) patronen in de persoonlijkheid.

Oorsprong in de kindertijd
Wanneer je als kind iets traumatisch meemaakt wat te zwaar is op dat moment om te dragen, zet het kind strategieën in om fysieke en of emotionele pijn niet te hoeven voelen. Wanneer ouders emotioneel niet beschikbaar zijn of er is sprake van fysiek, mentaal of seksueel misbruik, dan zal het kind zgn. overleving strategieën ontwikkelen. Dit zijn denk-, voel-, en gedrag patronen waarvan het zich niet eens bewust is. Wanneer het overleven lang aanhoudt, zal het een tweede natuur worden. In dat geval vindt er een identificatie plaats met de overlevingsdelen. Die niet zo zeer bij het kind zelf horen, maar alleen maar zijn ontstaan vanuit de kind behoefte tot het vermijden en verdringen van emotionele en fysieke pijn.

De herinneringen aan nare ervaringen worden hierdoor in het onbewuste deel van de hersenen opgeslagen. Dit gaat lang ‘goed’, tot dat diverse problemen zich aandienen binnen in ons zelf en in onze relaties.Via een scala van uiteenlopende fysieke en mentale klachten wordt er aandacht gevraagd door dit onbewuste deel. Het is tijd om weer je- zelf te worden. En het is jouw Burn-Out die je daar pijnlijk aan doet herinneren.

Codependentie: een belofte voor Burn-Out
Een verzameling van overleving strategieën wordt ook wel Codependentie genoemd. Als reactie op emotionele verwaarlozing of ander trauma in de kindertijd, zet het kind gedrag in, gericht op overleving. 

Kinderen die dus vroeger al codependent gedrag vertonen, stemmen onbewust af op de gevoelens en behoeftes van anderen, om nare eigen gevoelens niet te hoeven voelen. 

De behoefte aan liefde, erkenning en aandacht buiten jezelf zoeken, blijft dan helaas het patroon wat later wordt herhaald. Zoals in je jeugd, zal je voor de aandacht en erkenning wederom hard je best gaan doen. Je blijft dan werken voor iets wat de kinderlijke illusie in stand houdt. En dat je dus voor liefde en erkenning (bv voor prestaties)  buiten je zelf moet zijn. Codependentie blijkt daarmee de voedingsbodem te zijn voor het ontwikkelen van Relatieverslaving, Bindingsangst & Verlatingsangst en een Burn-Out. 

Maak weer contact met je-zelf
De boodschap van een Burn-Out is dus dat oude gedachten, oude drijfveren, oud gedrag – wat gericht is gericht op overleven –  niet meer werkt. Dat betekent ook dat wanneer jij de werkelijke boodschap van Burn-Out gaat begrijpen, jij de uitnodiging zult moeten aannemen om het werkelijke contact met jezelf weer te gaan herstellen. 

Wil jij dit ook? Blijvend herstellen en niet meer terugvallen in oude klachten? Bekijk dan eens of gerichte psychodynamische therapie van het Instituut voor Codependentie jou aanspreekt om voorgoed af te rekenenen met de ongezonde patronen in jezelf.

Bij Psychodynamische therapie worden er diverse prachtige methodieken tegelijkertijd of afgewisseld ingezet. Het is therapie wat het bewustzijn en het onderbewustzijn met elkaar verbindt. Hierdoor kan er heling op een dieper niveau plaatsvinden. En dat voel je. 

🚩Het VIP traject is zeer geschikt voor mensen die door een zware tijd in hun leven gaan. Of je nou Burn-Out bent geraakt of dat je in een moeizame relatie zit. Een therapie traject is fijn als jij al bekend bent de problematiek en al met jezelf aan de slag bent gegaan. Via een traject kun jij meer diepgaand en toch versneld werken aan het doorbreken van jouw patronen. En herstellen van jouw Burn-Out.

🚩Het Jaarprogramma werkt uitstekend voor mensen die vastberaden zijn te herstellen van Codependentie en die de dynamiek die verantwoordelijk is voor Burn-Out en ander relatie leed willen gaan doorbreken. Het jaarprogramma is super als jij net kennis leert maken met de patronen en onder begeleiding grote stappen wilt gaan zetten.

Het doorbreken van codependentie patronen is een complex en intensief proces. Zoek daarom deskundige hulp en begeleiding. Het vraagt van jou veel discipline en doorzettingsvermogen.
Maar het resultaat is het meer dan waard. 

De therapie trajecten van het Instituut zijn daarom zo ingericht dat jij je met toegewijde aandacht en ondersteuning sneller tot de kern komt. Waardoor jij jezelf kunt gaan helen. 

Wil je meer informatie of je direct aanmelden voor therapie?

Vul dan hieronder je gegevens in en ik neem contact met je op.

13 + 2 =

Wat doet het Instituut?

Het Instituut voor Codependentie is voor mensen die individueel of in kleine groepen met gelijkgestemden willen werken aan het loskomen van ongezonde Codependentie Patronen, Bindingsangst & Verlatingsangst en Relatieverslaving. Het mooie van dit Instituut is dat de mensen die zich aanmelden vaak dezelfde diepe verlangens en dromen delen. Dat is niet alleen heel fijn, het schept meteen ook ruimte voor begrip en (h)erkenning.

 

Wat is Codependentie

Codependentie is een reactie op trauma. Het is een veel voorkomende oorzaak van diverse problemen en conflicten die wij in onze intieme relaties, in vriendschappen en in werkrelaties ondervinden. Ongezonde gedrag en denkpatronen zijn vaak jarenlang onbewust ingezet. Waardoor de meeste codependents een lange eenzame weg hebben moeten bewandelen. Een weg vol onbegrip, zelftwijfel, destructieve relaties, verwarring en intense emoties. Tot nu.

 

Wat is relatieverslaving?

Relatieverslaving betekent dat emotioneel onbeschikbare partners worden aangetrokken in relaties waar men juist zo op zoek is naar de liefde en erkenning bij de ander. Onbewust herhalen mensen in deze het onveilige hechting patroon uit de kindertijd. Tervergeefs wordt liefde en erkenning dan ook ‘nagejaagd’. Waar de ene partner zich zal terugtrekken na fijne momenten samen, zal de ander juist de achtervolging inzetten. Relatieverslaving  is moeizaam, verdrietig en vooral uitputtend.

Vind je dit interessant?

Deel dan het artikel met jouw netwerk!