Voel jij je wel eens overprikkeld, leeg en gespannen in relatie tot je partner of tot sommige mensen die dicht bij je staan? En voelt het wel eens alsof je het leven van iemand anders leidt? Dan kan het heel goed zijn dat jij onbewust afstemt op de energie, behoeftes, emoties en stemmingen van anderen. Je verliest jezelf en daarmee het contact met jouw werkelijke grenzen, wensen en behoeftes.  

Vervloeiing
Dit fenomeen van energetisch afstemmen wordt ook wel vervloeiing genoemd en kan worden gezien als een soort trance. Het is een onbewuste overlevingsstrategie als reactie op onveiligheid in de kindertijd. Veel empathische en hoog gevoelige mensen ervaren dit verschijnsel in relatie tot anderen en het is vaak lastig om te herkennen op het moment dat het je overkomt. Vaak voel je pas later wanneer je weer op jezelf bent hoe leeg en uitgeput je bent geraakt. Je hebt dan echt weer even de tijd nodig om ‘terug te komen bij jezelf’ om weer te kunnen voelen wie jij bent en wat jij nodig hebt.

Grenzen
Mensen die vervloeien hebben vaak meer last van angsten en overweldigende emoties omdat zij niet goed voelen waar de ander begint en waar ze zelf eindigen. Hierdoor worden eigen grenzen onvoldoende gevoeld en gesteld en behoeftes niet geuit. Ze weten dan niet meer zo goed wie ze zelf zijn, wat voor veel verwarring en frustratie kan leiden en veel spanningen binnen (intieme) relaties kan veroorzaken.

 Emotionele verwaarlozing
Voor het ontstaan van dit patroon moeten we terug naar de kindertijd. Want bij vervloeiing zetten kinderen hun energetisch veld (aura) uit als reactie op onveiligheid. Dit komt veel voor bij gezinnen waar er sprake is van emotionele verwaarlozing: ouders reageren dan structureel onvoorspelbaar en onvoldoende sensitief op de emotionele uitingen van het kind.

Die leert zo dat het niet oké is om zichzelf te uiten, tenzij het vooraf kan aanvoelen wanneer het veilig is of niet. Vervloeiing maakt het dan ‘makkelijker’ voor deze kinderen om de omgeving te scannen op onveiligheid en daarop hun gedrag aan te passen. De winst van deze strategie?
Het voorkomen van afwijzing of verlating.

Volwassen relaties
Hoe functioneel het toen ook was, het patroon is hardnekkig en werkt vooral erg destructief in volwassen relaties op het moment dat een oude onveilige herinnering wordt aangeraakt.
Ook komt vervloeiing voor in vriendschappen en zien we het vaak in partner relaties waarbij er sprake is van een bindingsangst en verlatingsangst dynamiek. Waar de ene partner zijn of haar aura uitzet om de ander te voelen (lezen), zal juist de andere partner reageren door zich terug te trekken of zich groter te maken. Als een soort verdedigingsmechanisme op de partner die vervloeit. In deze relaties wordt de onveilige ouder-kind relatie herhaald, tot dat deze partners ook individueel met zichzelf aan de slag gaan.

Door te werken aan jouw energetische bescherming en aan de heling van jouw innerlijke kind wonden, leer je dat het ook voor jou mogelijk is om je veilig te voelen in contact en daarmee dicht bij jezelf te blijven. Het wordt dan alsnog veilig om vanuit een gezonde sterke basis, vanuit liefde en vertrouwen uit te reiken naar de ander.

Wil jij ook leren om dicht bij jezelf te blijven en wil jij jouw ongezonde patronen in relaties doorbreken?
Neem dan contact op voor een kennismaking therapie sessie of volg een van de effectieve en helende trajecten of workshops van het Instituut.

🚩De therapie sessies en trajecten van het Instituut zijn nl. zo ingericht dat jij je met extra gerichte aandacht en ondersteuning beter afgestemd kunt blijven op wie jij werkelijk bent en wat jij nodig hebt.

🚩Het VIP traject en VIP Jaarprogramma zijn geschikt voor mensen al al wat werk aan zichzelf verricht hebben, maar het toch lastig blijven vinden om patronen te doorbreken en hun rechtmatige ruimte weer in te nemen

🚩Of ga mee op een magische innerlijke reis via de Free Your Mind, Body & Soul Xperience. 
Een unieke en levensveranderende ervaring die je terugbrengt naar de liefde, de rust en de stilte in jezelf.  Om in verbinding te kunnen ‘zijn’ in gelijkwaardige en liefdevolle relaties, vrij van ballast.

Wil je meer informatie of jouw vraag of situatie eens aan mij voorleggen? Dat kan vrijblijvend. Laat hieronder je gegevens achter en ik neem contact met je op.

12 + 9 =

Wat doet het Instituut?

Het Instituut voor Codependentie is voor mensen die individueel of in kleine groepen met gelijkgestemden willen werken aan het loskomen van ongezonde Codependentie Patronen, Bindingsangst & Verlatingsangst en Relatieverslaving. Het mooie van dit Instituut is dat de mensen die zich aanmelden vaak dezelfde diepe verlangens en dromen delen. Dat is niet alleen heel fijn, het schept meteen ook ruimte voor begrip en (h)erkenning.

Wat is Codependentie

Codependentie is een reactie op trauma. Het is een veel voorkomende oorzaak van diverse problemen en conflicten die wij in onze intieme relaties, in vriendschappen en in werkrelaties ondervinden. Ongezonde gedrag en denkpatronen zijn vaak jarenlang onbewust ingezet. Waardoor de meeste codependents een lange eenzame weg hebben moeten bewandelen. Een weg vol onbegrip, zelftwijfel, destructieve relaties, verwarring en intense emoties. Tot nu.

Wat is relatieverslaving?

Relatieverslaving betekent dat emotioneel onbeschikbare partners worden aangetrokken in relaties waar men juist zo op zoek is naar de liefde en erkenning bij de ander. Onbewust herhalen mensen in deze het onveilige hechting patroon uit de kindertijd. Tervergeefs wordt liefde en erkenning dan ook ‘nagejaagd’. Waar de ene partner zich zal terugtrekken na fijne momenten samen, zal de ander juist de achtervolging inzetten. Relatieverslaving  is moeizaam, verdrietig en vooral uitputtend.

Vind je dit interessant?

Deel dan het artikel met jouw netwerk!