Het leven zit vol met belangrijke innerlijke wegwijzers die ons vertellen of ons gedrag, onze gedachten en emoties in lijn liggen met wie we werkelijk zijn. Wijken we af, dan negeren we veelal onbewust de signalen. En daar gaat het fout…..

Want veel mensen zijn in het dagelijks leven zo afgestemd op zaken buiten zichzelf, dat zij zich onbedoeld grenzeloos weggeven in relaties, gezinnen, vriendschappen of in (zorg) beroepen.

Voorwaardelijke liefde
Ongemerkt zijn we ons gaan afsluiten voor alle innerlijke sensaties en signalen die aangeven of iets wel of niet goed voor ons is. En dat zgn. opgeven van onze eigenheid doen we geheel vrijwillig. Omdat we ooit geleerd hebben dat we in ruil hiervoor liefde, aandacht en erkenning terugkregen. Dit patroon van voorwaardelijke liefde is vaak al ontstaan in de kindertijd. Wanneer ouders nl. niet kunnen voldoen aan de emotionele behoeftes van het kind, leren we dat we iets moeten doen of laten in ruil voor liefde, erkenning en aandacht. Liefde wordt voorwaardelijk en dit ‘harde werken’ zetten we voort in het volwassen leven.

Tot dat de interne leegte opbreekt. En de scheuren in relaties zichtbaar worden. Of we breken maar dan écht. Omdat we Burn-Out raken, overspoeld worden door negatieve emoties en niet meer kunnen ontspannen door een overactief zenuwstelsel. Of we rouwen in stilte en blijven weer met lege handen achter na de zoveelste onbereikbare liefdespartner.

Oplossing
Om al dit verborgen leed te stoppen is het belangrijk om je allereerst bewust te worden van wat er in jou om aandacht vraagt. Om vervolgens de onderliggende wonden te kunnen gaan helen en alle ballast op te ruimen die onbewust nog tussen jou en de rust, liefde en ruimte in staat.

Wat automatisch jouw kwaliteit van leven zal bevorderen, jouw tevredenheid en geluksgevoel stimuleert en jouw relaties zal verbeteren.

Het is dus belangrijk dat je hiervoor alle oude pijn en onbewuste ballast op de vier de innerlijke lichamen in de persoonlijkheid  gaat erkennen, voelen en loslaten. Dit kun je dan stapsgewijs gaan onderzoeken via de volgende 4 lagen:

Laag 1: het emotionele lichaam
Als reactie op trauma of een onveilige reeks aan gebeurtenissen in de kindertijd, wordt vaak codependent gedrag ingezet. Hierdoor blijven we als volwassene in cirkels lopen van ongezonde denk- en gedrags patronen in de hoop het emotionele gat te dichten, dat geslagen is in onze jeugd. Door emotionele verwaarlozing in de kindertijd, leerden we onvoldoende bedding te geven aan onze eigen emoties, die altijd al goed genoeg waren en niet anders dan als kompas dienden. Maar waar we nu te bang voor zijn geworden, omdat we denken dat we de leegte niet aan kunnen als we gaan stilstaan. En voelen.

Gestolde Rouw
Het is nl. goed mogelijk dat jij al jarenlang oude emoties vasthoudt in het emotionele lichaam. Schrijfster Riet Fiddelaers Jaspers beschrijft de onderdrukking van emoties ook wel als gestolde rouw, zgn. stapeltjesverdriet. We maken in ons leven al dan niet bewust, verlies momenten mee. Het verlies van (emotioneel beschikbare) ouders, het verlies van onschuld door trauma. Of we verliezen ons ‘kind zijn’ omdat we onbewust voor onze ouders zijn gaan zorgen. En wanneer we nog te klein zijn om de rouw hierover aan te kunnen gaan, zorgt ons overlevingsmechanisme in ons ervoor dat we de rouw (het voelen van de angst, de woede, het verdriet) alsnog later te verwerken krijgen. 

Therapie gericht op het onderbewustzijn kan zeer effectief en helend werken op deze laag in jouw persoonlijkheid. Hierdoor kun jij alsnog de emoties transformeren waardoor ook vaak lichamelijke  blokkades als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Laag 2: het mentale lichaam
Om bij je emoties in je lichaam aanwezig te kunnen blijven, dien je destructieve denkpatronen op te sporen en deze te elimineren. Waardoor er rust en ruimte ontstaat in het hoofd en jij kunt ‘afzakken’ naar de stilte en het vertrouwen in jezelf. Onze emoties bevatten nl. belangrijke boodschappen die niets anders dan gezien, gevoeld en gehoord willen worden. En om ze op te merken, dienen we het verhaal in het hoofd erover los te laten. En de identificatie met het eindeloos problemen opwerpende brein in het mentale lichaam op te geven. Wanneer je gaat doorzien dat jij jouw gedachten niet bent – maar deze slechts een manier vormden waarmee je als kind dacht te kunnen overleven – zul je ineens een nieuwe wereld in gaan stappen. Die begint bij de kracht van het ‘niet weten’.

Het ‘niet weten’ verdragen vraagt van jou moed en doorzettingsvermogen omdat het brein (ego) niets liever doet dan de controle (terug) pakken om je te houden in oud gedrag en oude pijn. Controle komt immers voort uit angst omdat die je wilt doen geloven dat jij nergens bent als jij je verslaving aan relatieproblemen en probleemdenken op gaat geven.

Laag 3: het fysieke lichaam
Trauma herinneringen zetten zich vast in ons lijf. Het lichaam zie ik als dé meest effectieve ingang om oude pijn en blokkades op te sporen, te voelen en te transformeren. Je lichaam wordt weer een kompas. Echt aanwezig kunnen blijven in je lijf vergt oefening, liefdevolle aandacht en doorzettingsvermogen. En het vraagt van jou inzicht in de venijnige werking van de overlevingsmechanismen in jou, die je maar al te graag weghouden van waar het werkelijk over gaat. Immers, als jij gaat voelen, zal een deel wat altijd verdriet en angst heeft weten uit te stellen, (gestolde rouw om te kunnen overleven) nog altijd hard zijn best doen om je terug te halen naar het oude verhaal. Dat voelen zo onveilig is dat je het niet zou overleven. 

Laag 4: het energetische (ziel) lichaam
Het meest onderschatte en onderbelichte lichaam in onze persoonlijkheid zie ik toch wel als het energetische lichaam. Ook wel de laag van de ziel genoemd, waar alle herinneringen en ntrauma’s liggen opgeslagen in ons cel- en zielgeheugen. Wanneer we hier systemisch naar gaan kijken zal een kind uit liefde voor ouders liever onverwerkt trauma van (voor)ouders gaan meedragen, dan de pijn te voelen die gepaard gaat met het niet gezien worden door papa of mama in de kindertijd. Ook onverwerkt trauma in het familiesysteem wordt zichtbaar in deze laag. Waardoor duidelijk wordt om welke belasting het gaat die jij nog op te ruimen hebt. Het voordeel is wanneer we werken op deze laag, jij direct bij de kern komt en je lichter en vrijer kunt gaan voelen, zodra het trauma wordt aangekeken en de ballast kan worden ‘teruggegeven’. 

Het doorvoelen van dergelijke lagen en het doorbreken van ongezonde (denk- en relatie patronen vraagt vooral commitment van jezelf áán jezelf.

En het vraagt om jouw gevoel die zegt dat jij er NU klaar voor bent. Om definitief af te rekenen met alles wat jij tot nu nog onbewust tussen jou en gezonde relaties het ingezet.

Dus zeg jij JA tegen jezelf?

Of meld je hier direct aan voor het

Free Your Mind, Body & Soul Jaarprogramma

 

Na dit Jaarprogramma van het Instituut zal jouw leven niet meer hetzelfde zijn. Het is een unieke en levensveranderende ervaring die je terugbrengt naar de liefde, de rust en de stilte in jezelf.  Om in verbinding te kunnen ‘zijn’ in gelijkwaardige en liefdevolle relaties, vrij van blokkades en oude ballast.

Werk je liever individueel aan jouw thema’s?

 

🚩Het individuele VIP Therapie Traject en het Jaarprogramma zijn zeer geschikt voor mensen al al wat werk aan zichzelf verricht hebben, maar die het toch lastig blijven vinden om zich vrij te maken op die diepere gevoelslagen. Via deze weg kun jij meer diepgaand en toch versneld werken aan waar jij naar verlangt.

Wil je meer informatie of je direct aanmelden?

Wil je meer informatie of je direct aanmelden?

Neem dan gerust contact op via onderstaand formulier

9 + 8 =

Wat doet het Instituut?

Het Instituut voor Codependentie is voor mensen die individueel of in kleine groepen met gelijkgestemden willen werken aan het loskomen van ongezonde Codependentie Patronen, Bindingsangst & Verlatingsangst en Relatieverslaving. Het mooie van dit Instituut is dat de mensen die zich aanmelden vaak dezelfde diepe verlangens en dromen delen. Dat is niet alleen heel fijn, het schept meteen ook ruimte voor begrip en (h)erkenning.

Wat is Codependentie

Codependentie is een reactie op trauma. Het is een veel voorkomende oorzaak van diverse problemen en conflicten die wij in onze intieme relaties, in vriendschappen en in werkrelaties ondervinden. Ongezonde gedrag en denkpatronen zijn vaak jarenlang onbewust ingezet. Waardoor de meeste codependents een lange eenzame weg hebben moeten bewandelen. Een weg vol onbegrip, zelftwijfel, destructieve relaties, verwarring en intense emoties. Tot nu.

Wat is relatieverslaving?

Relatieverslaving betekent dat emotioneel onbeschikbare partners worden aangetrokken in relaties waar men juist zo op zoek is naar de liefde en erkenning bij de ander. Onbewust herhalen mensen in deze het onveilige hechting patroon uit de kindertijd. Tervergeefs wordt liefde en erkenning dan ook ‘nagejaagd’. Waar de ene partner zich zal terugtrekken na fijne momenten samen, zal de ander juist de achtervolging inzetten. Relatieverslaving  is moeizaam, verdrietig en vooral uitputtend.

Vind je dit interessant?

Deel dan het artikel met jouw netwerk!