Innerlijke saboteurs zijn onbewuste overlevingsdelen die actief worden zodra er pijn moet worden vermeden of liefde moet worden behouden. Maar is dat nou wel zo gezond om hard te werken voor liefde of om telkens maar pijn te willen voorkomen?

Wanneer je bezig bent met het doorbreken van ongezonde relatiepatronen, zul jij steeds meer bekend raken met jouw onbewuste overlevingsmechanismen. Dit zijn persoonlijkheid delen met maar een doel: het vermijden en verdringen van (emotionele) pijn als reactie op trauma.

Innerlijke saboteurs
Deze zgn. innerlijke saboteurs waren ooit heel functioneel voor jou als kind, maar ze blokkeren nu juist de weg naar echte innerlijke rust en (zelf)liefde. Ze houden je liever klein, bang en onzeker want daar zat immers de veiligheid. En dat loslaten, vraagt om overgave. En laat dat nou net iets zijn wat deze delen juist níet willen.

Van overleven naar leven
Zodra je achter jouw overlevingsmechanismen komt, wil je er vast het liefst zo snel mogelijk van af. Want je wilt rust en je ontspannen voelen in je relatie(s). Maar was het maar zo simpel. Want hoe harder je gaat vechten om de weg naar liefde vrij te maken, hoe harder deze delen zich gaan verzetten. Er ontstaat een dubbel verzet.

(H)erkennen van de delen
Dus wat nu? De oplossing lijkt eenvoudig. Om het vechten te staken zal jij al jouw schaduwkanten en overlevingsdelen mogen gaan zien als een deel van jou. Verzetten tegen het verzet, lijdt alleen maar tot meer spanning en meer relatie leed. Hoe meer jij de delen gaat (h)erkennen en hun functie ervan leert begrijpen, hoe meer jij kan gaan meebewegen met de gezonde stroom die daardoor juist in kracht zal toenemen.

Kiezen voor (zelf)liefde
In therapie werken we veel met het ontmaskeren en integreren van innerlijke saboteurs. Waardoor er innerlijke rust ontstaat en vechten kan worden gestaakt.

Ben je benieuwd geworden wat therapie voor jou kan doen en jouw relaties? Boek dan gerust eens een (online) therapie sessie of volg eens een super fijne workshop van het Instituut.

🚩De therapie sessies en trajecten van het Instituut zijn nl. zo ingericht dat jij je met extra gerichte aandacht en ondersteuning sneller die innerlijke rust kan gaan ervaren.

🚩Het VIP traject en VIP Jaarprogramma zijn geschikt voor mensen al al wat werk aan zichzelf verricht hebben, maar het toch lastig blijven vinden om patronen te doorbreken en oude overlevers te ontmaskeren en tot rust te brengen.

🚩De Online Workshop van het Instituut is super als jij samen met een kleine groep vrouwen vanuit jouw eigen huiskamer meer wilt weten over jezelf en hoe jij jouw overlevers kunt gaan inzetten om jouw grenzen nog beter te gaan voelen en stellen. De workshop geeft je letterlijk meer lucht, meer ruimte en meer zelfvertrouwen.

Wil je meer informatie of jouw vraag of situatie eens aan mij voorleggen? Dat kan vrijblijvend. Laat hieronder je gegevens achter en ik neem contact met je op.

6 + 11 =

Wat doet het Instituut?

Het Instituut voor Codependentie is voor mensen die individueel of in kleine groepen met gelijkgestemden willen werken aan het loskomen van ongezonde Codependentie Patronen, Bindingsangst & Verlatingsangst en Relatieverslaving. Het mooie van dit Instituut is dat de mensen die zich aanmelden vaak dezelfde diepe verlangens en dromen delen. Dat is niet alleen heel fijn, het schept meteen ook ruimte voor begrip en (h)erkenning.

 

Wat is Codependentie

Codependentie is een reactie op trauma. Het is een veel voorkomende oorzaak van diverse problemen en conflicten die wij in onze intieme relaties, in vriendschappen en in werkrelaties ondervinden. Ongezonde gedrag en denkpatronen zijn vaak jarenlang onbewust ingezet. Waardoor de meeste codependents een lange eenzame weg hebben moeten bewandelen. Een weg vol onbegrip, zelftwijfel, destructieve relaties, verwarring en intense emoties. Tot nu.

 

Wat is relatieverslaving?

Relatieverslaving betekent dat emotioneel onbeschikbare partners worden aangetrokken in relaties waar men juist zo op zoek is naar de liefde en erkenning bij de ander. Onbewust herhalen mensen in deze het onveilige hechting patroon uit de kindertijd. Tervergeefs wordt liefde en erkenning dan ook ‘nagejaagd’. Waar de ene partner zich zal terugtrekken na fijne momenten samen, zal de ander juist de achtervolging inzetten. Relatieverslaving  is moeizaam, verdrietig en vooral uitputtend.

Vind je dit interessant?

Deel dan het artikel met jouw netwerk!