Emoties zijn belangrijke wegwijzers die je vertellen of je je leven leeft vanuit je essentie (wie je werkelijk in je kern bent) of dat je nog verbindt vanuit innerlijke wonden. Het lastige is dat we dit laatste zelf vaak niet doorhebben. We zijn zo afgestemd op zaken buiten onszelf, dat we ons grenzeloos weggeven in relaties, vriendschappen en in (zorg) beroepen. We sluiten ons af voor elk gevoel onderweg naar succes of we tonen ons ‘vlekkeloze en perfecte’ leven via social media aan de buitenwereld.

Tot dat de interne leegte opbreekt. En de scheuren in relaties zichtbaar worden. Of we breken maar dan écht. Omdat we Burn-Out raken, overspoeld worden door negatieve emoties en niet meer kunnen ontspannen door een overactief zenuwstelsel. Of we rouwen in stilte en blijven weer met lege handen achter na de zoveelste onbereikbare liefdespartner.

Om al dit verborgen leed te stoppen dien je alsnog de verbinding met je ware zelf te herstellen. Hiervoor is het belangrijk dat je pijn en de onbewust met je meegedragen balast op alle vier de innerlijke lichamen in jouw persoonlijkheid gaat erkennen, doorvoelen en loslaten.

=

Emotionele Lichaam

Als reactie op trauma of een onveilige reeks aan gebeurtenissen in de kindertijd, wordt vaak codependent gedrag ingezet. Hierdoor blijven we als volwassene in cirkels lopen van ongezonde denk- en gedrags patronen in de hoop het emotionele gat te dichten, dat geslagen is in onze jeugd. Door emotionele verwaarlozing in de kindertijd, leerden we nl. onvoldoende bedding te geven aan onze eigen emoties, die altijd al goed genoeg waren en niet anders dan als kompas dienden. Maar waar we nu te bang voor zijn geworden, omdat we denken dat we de leegte niet aan kunnen als we gaan stilstaan. En voelen.

Gestolde Rouw
Het is nl. goed mogelijk dat jij al jarenlang oude emoties vasthoudt in het emotionele lichaam. Schrijfster Riet Fiddelaars Jaspers beschrijft de onderdrukking van emoties ook wel als gestolde rouw, zgn. stapeltjesverdriet. We maken in ons leven al dan niet bewust, verlies momenten mee. Het verlies van (emotioneel beschikbare) ouders, het verlies van onschuld, geen kind kunnen zijn. En wanneer we nog te klein zijn om de rouw hierover aan te kunnen gaan, zorgt ons overlevingsmechanisme in ons ervoor dat we de rouw alsnog later te verwerken krijgen. Of dit gesnipperd op ons bord krijgen omdat we het verlies anders niet zouden overleven. Via therapie oa. gericht op het onderbewustzijn kun je zeer effectief werken op deze laag in jouw persoonlijkheid. En de rouw alsnog doorvoelen en de pijn loslaten.

=
Mentale lichaam

Om bij je emoties in je lichaam aanwezig te kunnen blijven, dien je destructieve denkpatronen op te sporen en deze te elimineren. Waardoor er rust en ruimte ontstaat in het hoofd en jij kunt ‘afzakken’ naar de stilte en het vertrouwen in jezelf. Onze emoties bevatten nl. belangrijke boodschappen die niets anders dan gezien, gevoeld en gehoord willen worden. En om ze op te merken, dienen we het verhaal in het hoofd erover los te laten. En de identificatie met het eindeloos problemen opwerpende brein in het mentale lichaam op te geven. Wanneer je gaat doorzien dat jij jouw gedachten niet bent – maar deze slechts een manier vormden waarmee je als kind dacht te kunnen overleven – zul je ineens een nieuwe wereld in gaan stappen. Die begint bij de kracht van het ‘niet weten’.

Het ‘niet weten’ verdragen vraagt van jou moed en doorzettingsvermogen omdat het brein (ego) niets liever doet dan de controle (terug) pakken om je te houden in oud gedrag en oude pijn. Controle komt immers voort uit angst omdat die je wilt doen geloven dat jij nergens bent als jij je verslaving aan relatieproblemen en probleemdenken op gaat geven.

=

Fysieke lichaam

Trauma herinneringen zetten zich vast in ons lijf. Het lichaam zie ik als dé meest effectieve ingang om oude pijn en blokkades op te sporen, te voelen en te transformeren. Je lichaam wordt weer een kompas. Echt aanwezig kunnen blijven in je lijf vergt oefening, liefdevolle aandacht en doorzettingsvermogen. En het vraagt van jou inzicht in de venijnige werking van de overlevingsmechanismen in jou, die je maar al te graag weghouden van waar het werkelijk over gaat. Immers, als jij gaat voelen, zal een deel wat altijd verdriet en angst heeft weten uit te stellen, (gestolde rouw om te kunnen overleven) nog altijd hard zijn best doen om je terug te halen naar het oude verhaal. Dat voelen zo onveilig is dat je het niet zou overleven. 

=
Energetisch (onbewuste) lichaam

Het meest onderschatte en onderbelichte lichaam in onze persoonlijkheid zie ik toch wel als het energetische lichaam. Zelf noem ik het ook wel de laag van ziel, waar alle herinneringen, trauma’s liggen opgeslagen in ons cel- en zielgeheugen. Wanneer we hier systemisch naar kijken zal een kind uit liefde voor ouders liever onverwerkt trauma van (voor)ouders gaan meedragen, dan de pijn te voelen die gepaard gaat met het niet gezien worden door papa of mama in de kindertijd. Ook onverwerkt trauma in het familiesysteem wordt zichtbaar in deze laag. Waardoor duidelijk wordt om welke systemische belasting het gaat die jij onbedoeld zelf nog tussen jou en die fijne relatie inzet. Het voordeel is wanneer we werken op deze laag, jij direct bij de kern komt en je lichter en vrijer kunt gaan voelen, zodra het trauma wordt aangekeken en de ballast wordt ‘teruggegeven’  

Het doorvoelen van dergelijke lagen en het doorbreken van ongezonde (denk- en relatie patronen vraagt vooral commitment van jezelf áán jezelf.

En het vraagt om jouw gevoel die zegt dat jij er NU klaar voor bent. Om definitief af te rekenen met alles wat jij tot nu nog onbewust tussen jou en gezonde relaties het ingezet.

Dus zeg jij JA tegen jezelf?

Dus zeg jij JA tegen jezelf?

Of meld je hier direct aan voor het

🚩Dit Jaarprogramma is zo ingericht dat jij onder deskundige begeleiding en via een unieke aanpak op maat, weer contact leert maken maken met alle lagen en facetten die dienend zijn voor jou en jouw relaties. Je leert jezelf weer kennen, waardoor jij je liefdevol kunt gaan verbinden. Niet vanuit je wonden, maar vanuit je kern.

🚩Het is vooral geschikt voor mensen al al wat werk aan zichzelf verricht hebben, maar het toch lastig blijven vinden om patronen te doorbreken, oude emoties toe te laten of blokkades te helen. Via dit traject kun jij meer diepgaand en toch versneld werken aan jouw problematiek.

🚩Ook werkt het Jaarprogramma uitstekend voor mensen die vastberaden zijn op alle lagen te herstellen en die de onbewuste verslaving aan pijn willen doorbreken.

Na het Jaarprogramma van het Instituut zal jouw leven niet meer hetzelfde zijn. Je leert je weer te verbinden vanuit je kern in gezonde relaties.

Wil je meer informatie of je direct aanmelden?

Wil je meer informatie of je direct aanmelden?

Of laat me je vraag even weten via het contactformulier

11 + 15 =

Wat doet het Instituut?

Het Instituut voor Codependentie is voor mensen die individueel of in kleine groepen met gelijkgestemden willen werken aan het loskomen van ongezonde Codependentie Patronen, Bindingsangst & Verlatingsangst en Relatieverslaving. Het mooie van dit Instituut is dat de mensen die zich aanmelden vaak dezelfde diepe verlangens en dromen delen. Dat is niet alleen heel fijn, het schept meteen ook ruimte voor begrip en (h)erkenning.

Wat is Codependentie

Codependentie is een reactie op trauma. Het is een veel voorkomende oorzaak van diverse problemen en conflicten die wij in onze intieme relaties, in vriendschappen en in werkrelaties ondervinden. Ongezonde gedrag en denkpatronen zijn vaak jarenlang onbewust ingezet. Waardoor de meeste codependents een lange eenzame weg hebben moeten bewandelen. Een weg vol onbegrip, zelftwijfel, destructieve relaties, verwarring en intense emoties. Tot nu.

Wat is relatieverslaving?

Relatieverslaving betekent dat emotioneel onbeschikbare partners worden aangetrokken in relaties waar men juist zo op zoek is naar de liefde en erkenning bij de ander. Onbewust herhalen mensen in deze het onveilige hechting patroon uit de kindertijd. Tervergeefs wordt liefde en erkenning dan ook ‘nagejaagd’. Waar de ene partner zich zal terugtrekken na fijne momenten samen, zal de ander juist de achtervolging inzetten. Relatieverslaving  is moeizaam, verdrietig en vooral uitputtend.

Vind je dit interessant?

Deel dan het artikel met jouw netwerk!